Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 1 av 3)

Har varit sjuk hela veckan så bloggen ligger lite efter, men jag lovar att komma ikapp med ett gäng matnyttiga inlägg framöver!

Jag har nu jobbat på Integrationsbolaget i drygt tre månader. Provanställningen är över och det har gått nästan ett halvår sedan jag skrev på anställningsavtalet. Det har varit spännande, ibland svårt och nervöst, men framförallt otroligt kul att börja arbeta efter flera år på universitetet. Jag känner att jag hittat helt rätt och därför tänkte jag dela med mig av mina tips till dig som står i startgroparna och ska börja söka jobb som IT-konsult. Det blev sex tips och jag har delat upp dem i tre inlägg. Här kommer det första två, som handlar om att ta reda på vad som är drömjobbet för dig.

Vilken väg vill du gå?

Om du som jag har läst systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet, eller motsvarande någon annanstans, har du säkert sett att det finns många olika aspekter på systemutveckling. Här gäller det att känna efter under de olika delkurserna: vilken väg vill du gå? Känner du att skolan är som roligast när du skriver kod? Eller vill du hellre jobba med kravhantering? Test? Affärsutveckling? Arkitektur? Projektledning?

crossroad

De flesta väljer kodvägen, och det är ofta det en börjar med som ny-exad, helt enkelt för att många andra yrkesroller kräver erfarenhet som programmerare, men alla gör inte det och det finns andra vägar att gå. Jag har haft kurskamrater som börjat jobba som kravanalytiker, testare, UX-designers och andra mer eller mindre svårdefinierade roller som inte har programmering som fokus.

Allt handlar om att försöka renodla vad du vill göra efter examen, så du vet vad du ska leta efter när det gäller drömjobbet. Jag bestämde mig ganska tidigt för hur min väg skulle se ut: jag vill börja med att skriva kod för att sedan utvecklas och ta mig an ”större” roller i projekt, arkitekt kanske, men jag vill alltid ha ena foten kvar i koden och inte tappa den delen av jobbet – för jag tycker den delen är förbannat rolig.

Vad är viktigt för dig i yrkeslivet?

Förutom att veta något om vilken typ av jobb du vill ha så behöver du också fundera på vad som är viktigt för dig i arbetslivet. Jag hade ett övergripande mål med mitt jobbsökande: att hitta ett jobb utan söndagsångest. Det här nämnde jag på anställningsintervjun med Integrationsbolaget och fick då motfrågan: vad ger dig söndagsångest då?

Det gjorde mig helt ställd: jag visste att jag ville ha ett jobb där måndag morgon inte kändes tung, men jag hade inte reflekterat över vad det faktiskt innebar. Efter en stunds funderade kom jag fram till att den största anledningen till söndagsångest hos mig är känslan av maktlöshet, av att inte kunna påverka min vardag. Detta kommer sig antagligen av att jag tidigare jobbat i en stor organisation i en annan bransch, med i princip noll möjligheter att påverka arbetet. Förutom möjlighet att påverka identifierade jag fyra pusselbitar som är viktiga för mig:

pussel

  • Fast lön, som inte är provisionsbaserad på antalet timmar man debiterar
  • Bra villkor för friskvård
  • Ordentligt pensionssparande (10 000 vuxenpoäng på denna?)
  • Möjlighet att styra arbetstiden och flexa i viss mån

Allt detta är förstås väldigt relativa värden, men jag tycker att jag har fått allt detta i jobbet jag har nu. Så, mitt tips är att ta en riktig funderare kring vad som är viktigt för dig, och kom ihåg att reda ut det från abstrakta värden till konkreta fakta som du kan kontrollera.

Ett bonustips:

Många IT-konsultbolag har inte något kollektivavtal, vilket gör att du kan få ganska dåliga arbetsvillkor om du har riktig otur. Jag tror inte det är vanligt, eftersom systemutvecklare är så pass heta på arbetsmarknaden och de flesta företag vill vara schyssta mot sina anställda. Enligt min erfarenhet så väljer man snarare bort kollektivavtalet för att kunna ge sina anställda bättre villkor, inte sämre, men tänk på att det enda som du har rätt till i de fallen är det som står i det anställningsavtal du har skrivit på. Läs igenom det noga och se till så att de grundläggande rättigheterna som semester, lön och villkor för övertidsersättning står med i detta.contract

Nästa vecka kommer ytterligare två tips! Har du några synpunkter eller åsikter kring det här inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *