« Hem

Börja jobba som IT-konsult

Ah, nu är jag frisk och tillbaks på jobbet, vilket innebär att bloggen är back in business! Något jag har tänkt skriva om ett bra tag är det här med att börja jobba som IT-konsult direkt efter examen. Jag har varit inne på det en del, men jag vet att jag tänkte väldigt mycket på det under utbildningen: hur kommer det kännas att börja jobba? Hur kommer det vara, rent konkret? Vad kommer folk förvänta sig av mig?

Därför tänkte jag sammanställa en liten lista som svarar på just detta. Visserligen är det här  mina specifika erfarenheter från de första månaderna på Integrationsbolaget, men jag tror mycket kan appliceras även på andra konsultbolag. Håll till godo!

Du är sämst…

Det här låter hårt, men det är bara att vara beredd på. Hur bra du än är i skolan, och hur länge du än har pluggat, så kommer du ändå att vara längst ner i näringskedjan när du börjar jobba. Du är total nybörjare och kommer behöva börja lära dig saker från grunden, mycket kommer att vara helt nytt och annorlunda mot hur det var i skolan, även om det i grunden handlar om samma plattformar och programmeringsspråk. Var beredd på att vara ödmjuk inför dina kollegors kunnande och tro inte att du kan allt bara för att du är klar med utbildningen.

…Men det är helt okej!

Ja, det är det faktiskt – man får vara nybörjare när man börjar jobba! Det här tycker jag även kännetecknar en bra arbetsplats, att de tillåter dig att vara ny och ger dig utrymme för att sätta dig in i arbetsuppgifterna. Om arbetsgivaren förväntar sig att du ska generera pengar åt dem på en gång, så kommer båda parter bli besvikna, för du kommer vara en förlustaffär första tiden. Det här kommer dock att vända snart! Du kommer lära dig massor de första veckorna, och det kommer inte dröja förrän du självständigt kan ta dig an nya uppgifter.

Mitt tips under den här första tiden är att våga fråga, men tänk på att alltid googla först. Jag tror också de flesta företag har någon typ av internkommunikation, ex Skype, vilket är toppen. Då kan du sprida frågorna bland dina kollegor på ett enkelt sätt, även om ni inte sitter på samma kontor, och du kan direkt se om någon är upptagen eller i möte.

Du kommer antagligen jobba ”inhouse” till en början

”Inhouse consulting” innebär att du sitter tillsammans med dina konsultkollegor på ert kontor, och jobbar mot kunder som sitter på andra platser. Det här sättet att arbeta är perfekt för den nyexade, eftersom du har nära till kollegorna och kan ställa alla dumma frågor i världen utan att kunden märker det. Motsatsen till inhouse heter inte ”outhouse”, som jag trodde, utan man säger oftast att du sitter ”hos kund”, och du blir då delaktig i kundens organisation på ett helt annat sätt. Vi på IB har både och: vi är några konsulter (däribland jag) som sitter på kontoret i Örebro, men större delen av styrkan är ute hos våra kunder.

Du kommer tycka det är rörigt

Du har under skoltiden lärt dig olika tekniker kring programmering och systemutvecklingsmetoder och vet vilka principer som är viktiga att följa för att ha struktur både i programkod och i ett projekt i stort. Sedan kommer du ut i ett riktigt projekt och inser att det är betydligt lättare i teorin än i praktiken, där projekten är mycket större, massor av utvecklare har varit inne och pillat på koden och nya moduler har lagts till allt eftersom. Det tar tid att lära sig hur de här stora projekten hänger ihop, men när du rättat ett par buggar kommer du snart vara varm i kläderna och inse att det finns en logik bakom det som tidigare framstått som kaos!

Du kommer få vänta…

Kanske är det här extra tydligt inom just systemintegration, där vi jobbar med många olika system, men den första veckan kommer du att få vänta på behörighet till de olika system du behöver komma åt och installation av de programvaror du behöver. Troligtvis kommer du behöva sätta upp en del projekt lokalt i en dev-miljö, och det här kan ge många dagars huvudvärk, det kan jag garantera. Men det är skönt när det är gjort!

Tidsrapportering, kundkontakt och resor

Det här är tre saker som du med största sannolikhet kommer stöta på när du jobbar som konsult. Tidsrapportering är grunden för kundens fakturering, men ibland också för din lön, så var beredd på att hålla koll på hur många timmar du lägger på varje uppgift under dagen. Kundkontakten kommer till en början troligtvis ske främst via mail och telefon, men längre fram kommer det bli en del möten, och med tanke på att många kunder sitter på annan ort så kan det bli en del resor.

Lönen då?

Det här givetvis en av de största frågorna många ställer sig, och det finns inget generellt svar här; allt beror på hur länge du har pluggat, till viss del vilka kurser du har läst, vad du jobbat med tidigare och vilka andra erfarenheter du har. Mitt bästa tips här är att gå med i ett fackförbund, till exempel Jusek, och använda deras lönesökfunktion, eller helt enkelt ringa dem och fråga.

Hälsningar från sjukbädden

Jahapp, då har förkylningen slagit till igen. Är hemma med feber, huvudvärk och en förlamande trötthet i kroppen. Bloggen tar därför sjukledigt och återkommer nästa vecka. Until then:

Finbesök

God eftermiddag vänner! Häromveckan hade vi besök av ingen mindre än vår kära HR-administratör Therése och hennes son Wille, som har varit mammaledig sedan september. Eller ja, Therése har varit mammaledig, Wille har väl mest varit ledig. Han kom till världen i oktober, så det var en glad och nyfiken bebis vi hade på kontoret.

IMG_0328

Vi åt mat och snackade lite i konferensrummet, och som tur var kom jag ihåg att sno Douglas mobil och ta ett kort på besöket! Jag måste verkligen få tummen ur och laga min egen mobilkamera så jag kan ta kort själv. Det duger liksom inte att vara bloggare och inte kunna ta bra bilder!

Annars då?

Jovars, det rullar på bra tycker jag! Var tvungen och göra en liten uträkning nu och idag är det dag nummer 163 på integrationsbolaget! Helt otroligt många dagar. Tiden har gått jäkligt fort och det har varit kul, utmanande, frustrerande och tillfredsställande om vartannat. Nästa vecka är det dags för utvecklingssamtal, och det ska bli intressant att sitta still en stund och bara reflektera lite över de här 163 dagarna. För att inte tala om de kommande 163 dagarna!

”Sitta still” är kanske inte rätt ord förresten – jag sitter ju still framför datorn hela dagarna, i stort sett. Men på senare tid har det varit ganska mycket att göra, för att inte tala om att jag haft oändligt med tekniskt strul, och det har inte blivit just någon tid alls för att låta hjärnan ta en paus och utvärdera. Men dagarna går undan och det är rätt spännande grejer som händer, så jag klagar inte!

Vaddå deploy?

I skolans värld jobbar man mycket med de små detaljerna. Det handlar om att få enskilda metoder att fungera, och att sätta ihop dem till ett program som förhoppningsvis både kompilerar och sedan fungerar som tänkt vid körning. Jag minns när vi gjorde vårt allra första projekt i Java och hur stora problem det blev med de hårdkodade sökvägarna till databasen och hjälpfilerna i programmet. Vid inlämning skulle programmet zippas ihop och skickas till lärare och opponenter, och i åtta fall av tio fungerade det inte att köra på någon annan dator, vilket var frustrerande för alla parter.

I det skedet av utbildningen var det ingen lärare som pratade om det (antagligen för att inte överhetta våra redan kokande hjärnor) men det här var egentligen den första, lilla erfarenheten som vi hade av det som kallas deploy. Jag har försökt leta efter ett bra svenskt ord för det, men jag hittar inget klockrent. Enligt google translate är sprida, gruppera eller ”utveckla på bred front” lämpliga översättningar men om man ser till engelska definitioner av begreppet så säger Merriam-Webster att deploy är ”to organize and send out (people or things) to be used for a particular purpose”. Produktionssättning eller driftsättning är svenska ord som kommer rätt nära, men de täcker inte riktigt in hela begreppet. Det behöver inte handla om att lägga in något i produktionsmiljö, eller göra stora förändringar, utan deploy kan även handla om små saker eller förändringar som ska implementeras i en ny miljö. Uttrycket har även blivit försvenskat och vi pratar om att ”deploya” kod eller att den här ”deployen” inte gick som den skulle

Varför sitter jag och funderar på det här med deploy då? Jo, jag ska nämligen deploya en del kodändringar i en integration som jag utvecklat lokalt till vår testmiljö – och det är inte helt enkelt! Att deploya till test är visserligen inte lika kritiskt som att göra det i produktion, men man vill ändå inte störa dataflödet och definitivt inte deploya något som visar sig inte funka.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller en deploy?

Tja, det beror såklart helt på hur processen ser ut. I mitt fall handlar det om att uppdatera dll-er som ligger på testservern med de nya versionerna som jag har byggt ihop lokalt, men oavsett hur det ska göras är nyckelordet alltid: backup. Vi har en metod som vi använder för detta:

  1. Se till att det finns en dedikerad backup-mapp på servern
  2. Skapa en ny folder i den med dagens datum
  3. Inuti den nya foldern skapar du ytterligare två mappar, en som heter IN och en som heter OUT.
  4. I IN-mappen lägger du in de nya ändringarna som du gjort, och i OUT-mappen lägger du en kopia på den befintliga, fungerande miljön.

Sen är det bara att lägga in ändringarna i testmiljön, och om något går snett så kan man göra en rollback genom den backup man har i OUT-mappen.

 

Nej, jag har inte dött!

Nu drog ni en lättnadens suck, eller hur? Jag förstår att ni har varit oroliga över att jag inte skrivit på över en vecka, men ni kan vara lugna! Jag har inte dött, jag har bara haft väldigt mycket att göra. Det har ramlat in lite incidenter som jag varit med och löst, och allt annat arbete har helt enkelt fått vänta, inklusive bloggen.

Jag hann dock vara med på kommunfullmäktiges sammanträde i onsdags, och anledningen kan ni se i den suddiga bilden nedan. Rickard (som jag pluggade mastern med) och jag skrev vår masteruppsats om hemvårdens mobila planeringssystem och fick ett trevligt stipendium från Örebro kommun för detta. Det tackar vi för!

20160127_184139

Tyvärr hann jag inte med fikat efter att vi tagit emot diplom så jag hoppas att Rickard åt för oss båda!

På tal om mat så inträffade veckans höjdpunkt på fredagen. Jag hade inte hunnit förbereda matlåda och när vår HR-administratör Sofia hörde av sig till mig på torsdagskvällen och frågade om jag kunde slänga hennes matlåda som hon glömt i kylskåpet, var jag inte sen med att fråga: 1. vad den innehöll och 2. om den var ätbar. På fråga 1 svarade Sofia korv stroganoff och på nummer 2 ett garanterat ja, men den håller inte till måndagen. Eller okej, det där att den inte håller till måndagen lade jag till i huvudet, men det var liksom underförstått. Runt lunchtid öppnade jag lådan, inspekterade innehållet, luktade lite försiktigt och slukade den sedan på två röda. Ni ser här hur nöjd jag var efteråt – stor tumme upp för Sofias korv stroganoff!

20160129_141449

Jag var riktigt nöjd med min bedrift efter detta – god, gratis mat är den bästa maten, speciellt när man dessutom slipper laga den själv. Tack Sofia! Det är bara du hör av dig om du glömmer matlådor i kylen fler gånger, jag hjälper gärna till!

Language: