« Hem

Såhär kan en integration se ut

God eftermiddag! Återigen känns det som att veckan bara har flugit förbi och det är redan fredag. Den här veckan har jag haft fullt upp med att utöka en integration med ett nytt flöde, något jag tror jag nämnde i förra inlägget. Det första jag behövde göra var att förstå hur integrationen faktiskt fungerade, och jag tänkte använda det jag tagit reda på som ett exempel på hur ett integrationsflöde kan se ut.

Här kan ni se en översikt av flödet, och jag tänkte gå igenom steg för steg vad det är som händer.

integrationexempel1. XML och FTP

Vi har ett system som samlar in väderdata, till exempel temperaturen över en viss tidsperiod eller hur mycket nederbörd det kommit. Den här informationen lagras sedan i XML-format och sparas på en FTP-server, och det är genom att hämta XML-filerna på FTP-n som vi kommer åt informationen. Informationen från filerna kallas generellt för meddelanden när de går genom en integration.

2. BizTalk-port

BizTalk är den integrationsplattform som används i den här integrationen, och när filerna har lagts på FTP-n, så finns det portar i BizTalk som hämtar in dem. I dessa portar finns det sedan ”mappningar” som översätter de inkommande XML-filerna till ett internt XML-format. Detta är för att man ska kunna lägga till nya dataformat in i integrationen, utan att behöva ändra logiken internt. Allt man behöver göra är då att mappa över den nya filen till det interna formatet, sedan kan den behandlas på samma sätt som alla andra meddelanden. I porten finns även en mekanism som arkiverar all data som skickas in och lagrar den för senare användning, till exempel analys.

3. Inuti BizTalk

Här ska jag inte fördjupa mig i några detaljer, men kort sagt kan man säga att BizTalk använder något som heter orkestreringar för att styra processen. I det här flödet så valideras värdena i meddelanden, och beroende på resultatet av valideringen, så tar meddelandet olika vägar.

4. WCF-tjänst

Oavsett vilken väg meddelandet tagit, så kommer det i slutänden till en port i BizTalk, som skickar det vidare till en extern WCF-tjänst. Även på den här porten sker det mappningar, nu från det interna XML-formatet till en XML-fil som tjänsten kan hantera.

5. Ner i databasen

WCF-tjänsten anropar i sin tur en lagrad procedur i en SQL Server databas, som översätter meddelandet från XML till SQL och sparar ner informationen i databasen. Sedan kan det finnas andra system som prenumererar på de här värdena, då skickas en notifiering (via BizTalk) till dessa system och berättar att nu finns det nya värden att hämta.

Det här blev väldigt kortfattat, men jag tror vi nöjer oss så för den här gången! Min uppgift i det här är att utöka integrationen vid punkt 1, så vi kan ta in ytterligare ett filformat via vår FTP. Här ser man direkt fördelarna med att ha ett internt format att översätta till – jag behöver bara göra förändringen vid punkt 1, inuti BizTalk kan allt fortsätta funka som förut.

En helt vanlig dag.

Mina dagar börjar alltid med att jag sätter på kaffe så fort jag kommer till kontoret, om ingen annan har gjort det. Som så många andra i det här landet har jag utvecklat ett beroende till den bruna drycken, och jag behöver tre koppar på morgonen för att komma igång. Jag sveper dessa innan klockan 10, sedan är min koffeinkvot uppfylld för dagen och jag dricker inget mer. Möjligen att jag tar en kopp på eftermiddagen, men det är mer bonus och inget jag behöver.

Steg två är alltid att kolla mailen. Hur dagen utvecklar sig beror nästan alltid på hur inkorgen ser ut. Idag fick jag en förfrågan från en kund om att plocka fram exempelfiler från en integration, samt undersöka om integrationens logik kan återanvändas i ett annat flöde. Eftersom detta var en ganska liten uppgift tog jag mig an den på en gång och hämtade filerna från ett filarkiv där de sparas, och började sedan analysera integrationen. Den består av ett SSIS-paket (SQL Server Integration Services) som exekverar bat-filer och genom att läsa dessa blev min slutsats att de inte går att återanvända, men för säkerhets skull har jag dubbelkollat det med Douglas, så vi får se om jag hade rätt eller fel gällande det…

Efter att jag skickat svar på mailet var det dags att fortsätta med den lite större uppgiften jag har just nu, nämligen att utöka en integration med ett nytt flöde så att vi kan ta hand in filer i ytterligare ett format för en annan kund. Jag håller nu på att sätta upp miljön jag ska använda lokalt, och det krånglade en del i fredags. Vi har virtuella miljöer som vi arbetar i för det mesta, och någonting har hänt med min miljö – den har segat ihop totalt och ger mig kryptiska felmeddelanden. Jag hade förhoppningar om att det skulle lösa sig av sig själv under helgen, men det gjorde det såklart inte… Så istället för att fortsätta jobba har jag googlat felmeddelanden, ändrat lite inställningar och väntar just nu på att miljön ska starta om sig. Jag hoppas verkligen den fungerar som den ska nu, annars måste jag ringa till supporten och få hjälp.

I det här yrket är man väldigt beroende av sin dator, milt uttryckt. Utan fungerande dator är det i princip omöjligt att jobba, vilket gör sådana här problem jäkligt irriterande.. Det är visserligen bara en virtuell miljö som krånglar och inte hela datorn, så det kunde definitivt vara värre, men det är ändå frustrerande. Nu ska jag prova att starta upp miljön igen, fick en precis en idé om hur detta kan lösas, måste testa direkt…

Min vardag

Egentligen vet jag inte, men jag har vissa aningar om vilka mina läsare är. Jag tror många är studenter som ännu inte börjat arbeta med IT, en del som jobbar med systemutveckling på olika sätt, samt ett par stycken som inte har just någon koll alls på branschen (hej mamma!). Gemensamt tror jag i alla fall är att de flesta inte har någon koll på vad en integrationskonsult gör alls om dagarna och därför tänkte jag ägna en serie inlägg åt min vardag här på IB.

På ett sätt tycker jag det är lite egoistiskt att tänka att alla är intresserade av vad jag gör hela dagarna, men samtidigt minns jag den där känslan när man var student och hur nyfiken man var på vardagen som IT-konsult. Jag tror vissa delar kommer vara ganska generella för branschen i allmänhet, och andra är väldigt specifika för just arbete med systemintegration och Integrationsbolaget.

Dagen idag har dock varit ganska icke-typisk för min del. Vi började med gemensam frukost och jag tror hela Örebrokontoret var här på morgonen och käkade tillsammans, tillsammans med ett par kollegor från Integrationsteamet på CAB. Att alla från Örebrokontoret var på plats på just Örebrokontoret låter kanske inte så imponerande, men till vardags sitter hälften av styrkan på CAB och övriga jobbar ett par dagar i veckan från andra orter, hos våra kunder. Eftersom jag är orutinerad som bloggare glömde jag såklart att ta kort på tillställningen…

Därefter hade jag, Douglas och Stefan ett gemensamt möte med en student som ska göra ”SUPen” hos oss. Ni som läst informatik vet vad jag menar, ni andra funderar säkert på alkoholrelaterade saker, men det står för kursen Systemutvecklingsprojekt, som är en del av informatikämnet och systemvetenskapliga programmet, och som går under hela vårterminen. Mötet gick fint och på måndag säger vi hej till studenten Jonas Boyd, som ska göra ett projekt kring molnintegration. Hej Jonas, välkommen! Tror du kommer få en rolig, lärorik och utmanande termin, och det ska bli kul att ha dig här!

Jag återkommer nästa vecka med ett nytt inlägg kring hur en mer typisk arbetsdag ser ut för mig – även om det i det här jobbet kan variera ganska mycket kring vad man gör. Just nu känns det att helgen är på ingång. Kolla bara på den här bilden:

douglas kör rally

Ja, vi har alltså nån slags racerbil simulator på kontoret just nu. Jag vet inte riktigt vart den kommer ifrån eller hur länge den ska bo här, men Douglas trivs bra bakom ratten! I skrivande stund skryter han ganska öppet om hur bra han är och jag hörde nåt hojtande om ”pole position”. Nästan så jag blir lite sugen på att smygköra den när han har gått för dagen och sedan krossa honom nästa vecka…

Hitta drömjobbet som IT-konsult – epilog

Då var det måndag igen! Vi är snart i mitten på januari och har numera fullskalig vinter runt oss, vardagen är tillbaks och julledigheten över. Vi har flera spännande projekt på gång här, så jag ser fram emot en tid med spännande utmaningar och nya arbetsuppgifter. Bloggen fortsätter som vanligt och min förhoppning är att skriva ett till två inlägg i veckan, ett lite längre och ett kortare. Jag skulle vilja inleda den här veckan med en kort epilog på mina inlägg om hur du hittar drömjobbet som IT-konsult, och lägga till ytterligare två bonustips, så dessa kommer här:

Våga ändra dig…

Har du fått ett jobb som verkade vara ett drömjobb på pappret, men som efter någon månad inte alls känns bra? Våga byt jobb! De allra flesta företag tillämpar provanställning, och det är inte bara för arbetsgivarens skull utan lika mycket för din egen. Du har ingen skyldighet att stanna, även om det kan kännas så när du fått en anställning, och om du inte trivs är det lika bra att avbryta efter provanställningen, istället för att stanna kvar när det inte känns bra i magen.

…Men var beredd på att allt inte kommer vara roligt

Det här blir lite motsägelsefullt, men det gäller också att vara beredd på att precis allt inte kommer vara superroligt. Jag har fått ett par arbetsuppgifter som känns lite tunga och inte lika motiverande som andra, men det har varit enskilda uppgifter och inget som känts negativt på det stora hela. En bra tumregel tror jag är: på det stora hela ska jobbet kännas bra, även om vissa uppgifter är lite sega. Om situationen är tvärtom, att det känns jobbigt allmänhet, men att vissa saker är roliga, så kan det vara läge att fundera på att våga ändra sig.

Jag har funderat en del på siffror för det här, för att rent konkret kunna säga att X procent av uppgifterna måste vara intressanta/utmanande/roliga, men jag hittar ingenting sådant, så jag drar till med en egen siffra: 90% ska kännas minst okej-bra, 10% kan få vara jobbiga. Det är en halv dag i veckan, eller en dag på två veckor. Två dagar i månaden. Jag tycker det känns rimligt. Eller vad tycker ni?

Bloggen presenterar: Tobias Waller

En kort vecka lider mot sitt slut, och jag tänkte avrunda bloggveckan med att presentera ytterligare en av mina kollegor på Örebrokontoret, så säg hej till…

Tobias Waller

Tobias

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Jag är konsult inom systemintegration.

Vad gör du om dagarna?

Har uppdrag på CAB som integrationsutvecklare och scrum master i deras integrationsteam.

Hur länge har du jobbat på IB?

Sedan den första september 2012.

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Jag tycker att det är en stor fördel att jobba på ett företag som är nischat inom det område som man vill jobba inom. Dessutom är det ett trevligt företag att jobba på, högt i tak inom organisationen och vi har roligt ihop.

Back to work!

45294920

Hallå där! Jag vet inte hur det har varit för er den senaste tiden, men för mig sa det bara swoosh och så var julen, mellandagarna och nyårsafton förbi. Tio dagars ledighet går fort och jag är nog inte ensam om att vara lite extra trött när klockan ringde imorse. Att det var kolmörkt och termometern visade ca 15 minus gjorde en ju inte piggare direkt… Eller ja, jag vet inte om det var 15 minus, jag tittade faktiskt inte, men det kändes så.

Men trots detta känner jag mig inte bitter! Jag hade ingen söndagsångest igår, vilket ju har varit målet med mitt jobbsökande, så att vila i den känslan efter över en veckas ledighet känns riktigt gött. Jag minns hur det har känts på tidigare jobb, den ”vanliga” söndagsångesten efter en helg var nedslående, för att inte tala om känslan efter en längre ledighet: då kunde sista dagarna genomsyras av ”ÅH HJÄLP BARA X DAGAR KVAR JAG MÅSTE TURBONJUTA NUUU SNART ÄR DET SLUT!” Visst är det lite vemodigt att julledigheten är över för den här gången, men samtidigt är jag peppad på att komma igång med vardagen igen.

Eftersom jag är en googlare var jag tvungen att söka på frasen ”komma igång efter semestern”, och det finns massor av tips på hur en kan göra för att det ska gå så smidigt som möjligt. Ett genomgående tema är att mjukstarta, både genom att börja med en kortare vecka och att dra ner på tempot om det är möjligt. Under semestern har kroppen varvat ner och det är dumt att köra från noll till hundra på en gång, tillåt det att ta ett par dagar att komma in i rutinerna igen.

Det viktigaste tycker jag dock är att skilja på vanlig vemodighet över att semestern är över, mot faktisk jobbångest. Är det så illa att du funderar på hur skönt det vore att bryta ett ben så du blir sjukskriven, du får ont i magen vid tanke på jobbet och tårarna hotar att bryta fram när du ska gå in på kontoret första dagen efter en ledighet – ja, då är det dags att byta jobb!

En gång i tiden (säg, 12-13 år sen) trodde jag att den känslan hörde till arbetslivet, att ingen människa gillade sitt jobb och att livet som vuxen var en ständig kamp för att ta sig igenom arbetsdagen. Vilken otroligt naiv tanke! Det tog mig några år, men till slut insåg även jag att ett liv där man bara räknar minuterna på jobbet och lever för helgerna, inte är ett speciellt kul liv. Det kan ta ett tag innan man hittar rätt, men väl där är det helt klart värt resan.

Language: