« Hem

Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 3 av 3)

Då var det dags för den sista delen i den här bloggserien om hur du hittar drömjobbet som IT-konsult och den här delen handlar främst om hur du får jobbet när du väl har hittat rätt.

Skriv en kick-ass ansökan

Hur du än fick nys om jobbet, genom kontakter eller via nätet, så behöver du en bra ansökan. Kanske är det något mindre viktigt om du blivit kontaktad av en chef eller rekryterare personligen, eftersom du då inte har en massa medsökande att tävla mot, men en välskriven ansökan är ändå grundläggande för att ge ett seriöst intryck och i förlängningen få ett jobberbjudande. Jag har själv arbetat med mitt CV i flera år, förbättrat det successivt och ändrat fokus i det beroende på vilket jobb jag söker. Detsamma gäller mitt personliga brev, jag kan inte ens räkna hur många gånger jag omarbetat det under årens lopp, för att bättre framhäva min person och vad mina styrkor är.

Om CV-t

Ett bra CV är kort, konkret och lättläst. Dessa egenskaper tycker jag är de absolut viktigaste, i den ordningen. Fokusera på det viktigaste och dina färskaste erfarenheter, och se till att de är relevanta för jobbet du söker. När jag sökte jobb som undersköterska skrev jag ut vilka områden och avdelningar jag tidigare jobbat på, samt vilka arbetsuppgifter jag hade, men nu när jag sökte som IT-konsult klumpade jag ihop detta till att jag jobbat som undersköterska inom Örebro kommun. Eftersom jag gjorde det i flera år anser jag att det är en viktig erfarenhet att ha med på CV-t, men detaljerna är inte relevanta som IT-konsult.

Men istället för att berätta allt om mitt CV tänkte jag att jag skulle visa det. Det spelar egentligen ingen roll om ni inte ser vad det står, för det viktigaste jag vill visa är layouten och hur jag tycker att ett snyggt CV ska konstrueras. Här har vi förstasidan, och den tycker jag är det absolut viktigaste. Idealiskt är om CV-t kan rymmas på en sida, men det brukar vara svårt om det gått några år sedan studenten, och det är bättre att ha två luftiga, lättlästa sidor än en fullpackad och grötig.

cv2

Sida två handlar för min del om de specifika erfarenheter som är relevanta för jobbet och här är det mer okej att plocka upp detaljer tycker jag. I mitt CV har jag här lyft fram de kunskaper som är relevanta för jobbet som IT-konsult, och ärligt talat tycker jag den här sidan är lite för kompakt med text. Om jag hade skrivit om CV-t idag hade jag nog gjort stycket om systemutveckling kortare, eller kanske bakat ihop det med programmeringskunskaperna, för att inte riskera TL;DR.

cv3

Och det är väl bäst att göra en disclaimer här: detta är såklart mina åsikter om vad jag tycker är snyggt, men en tydlig och enkel layout kommer du väldigt långt med. Tänk: luftigt, tydliga stycken, sammanfattande listor och relevanta rubriker så har du halva inne.

Det personliga brevet

Enligt min erfarenhet tycker många det är svårt att skriva det personliga brevet och det är lätt att fastna i floskler här. ”Jag är en ambitiös person med många bollar i luften, bla bla bla…”. Detta vill du undvika! Det personliga brevet ska vara just personligt. Det ska handla om dig och spegla vem du är som person, fylla i personlighetsdragen där CV-t har ritat upp grunderna om vem du är. Layouten tycker jag är viktig här också, och jag har gett sidhuvudet på första sidan samma stil som mitt CV, för att en rekryterare enkelt ska se att dessa hör ihop.

Capture

Capture2

Mitt brev är i sin nuvarande form knappt 1,5 A4 och jag tycker det är ganska lagom – det behöver i alla fall inte vara längre än så! Tydliga stycken är viktigt för att inte ge ett alltför kompakt intryck, men här tycker jag man ska vara försiktig med punktlistor: det ska vara en sammanhängande, levande text, inte någon platt uppräkning av dina personliga egenskaper eller en kopia av ditt CV. Vilket typsnitt du använder är en smaksak: jag har personligen ett starkt motstånd till standardtypsnittet Times New Roman och använder istället Verdana (teckenstorlek 10) både till CV och personligt brev. Storleken på texten bestäms till viss del av typsnittet, men jag tycker att 10 – 12 punkter är en bra regel. Om det blir mindre än så kan det vara svårt att läsa texten på skärmen, och blir den större kan det ge intryck av att du försöker få brevet att verka mer innehållsrikt än det är.

Jag vet inte om mitt brev är för smått för att ni ska kunna läsa texten, men jag tänkte beskriva hur jag tänkt angående strukturen på innehållet.

 • Börja med en intresseväckande inledning som säger något om ditt mål och det starkaste skälet till att du ska få jobbet.
 • Beskriv din bakgrund och hur du hamnat där du är idag, och framhåll hur du utvecklats under den här tiden.
 • Säg något om vilka delar av arbetet du tycker är roligast. Jag skriver i mitt brev om att jag gillar hela systemutvecklingsprocessen men framhåller kodandet som liiiite viktigare.
 • Beskriv dig själv som person. Det här är nog den absolut svåraste delen och den som flest har problem med. Mitt tips är att komma på tre – fyra adjektiv som beskriver dig och sedan inte bara säga dem, utan faktiskt visa och beskriva vad du har gjort där du visar de här egenskaperna. Ett exempel som jag tar upp är att jag ser mig själv som driven, och det visar jag genom att berätta om de kurser i retorik som jag har läst, för att bli av med ångesten jag hade när det gällde att prata inför folk.
 • Avsluta positivt! Jag avslutar mitt brev med att jag är sugen på att börja jobba, vad jag tycker är viktigt på en arbetsplats, samt en summering på mina (positiva) egenskaper.

De tre punkterna i mitten tycker jag man kan kasta om som man tycker passar. Jag tror att jag valde just den här ordningen för att det var lättare att börja skriva om just hur jag hamnade där jag är idag, än att börja med mina personliga egenskaper.

Det här blev ett väldigt långt inlägg i en serie av långa inlägg – hoppas du som läst ända hit har fått ut något matnyttigt av det! Jag tar nu julledigt och återkommer efter helgerna, fylld av julmat och pepp inför 2016.

God Jul och Gott Nytt År!

Bloggen presenterar….

Jag har tidigare pratat om kollegor som ligger extra varmt om hjärtat, och den här veckan är inget undantag. Vissa skulle en helt enkelt inte klara sig utan – de sätter guldkant på vardagen och lyckas pigga upp den gråaste måndagsmorgon. Jag pratar givetvis om…

Mrs Moccamaster – Kaffebryggarn!

kaffe

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Jag ser mig själv som navet i organisationen, en inspiratör som är både piska och morot. Under hela dagen är jag den som får mina kollegor att orka mer – jag pushar dem framåt och tar fram det bästa hos alla. Men jag ska inte ta all ära åt mig – jag har väldigt stor hjälp av min ”högra hand” Mr Mal. Utan honom hade jag inte kunnat göra ett lika bra jobb!

mal

Vad gör du om dagarna?

Troligtvis är jag den som har störst ansvar här, och jag vet flera som inte skulle klara sig en dag här på kontoret utan mig. Merparten av min tid brygger jag kaffe på Örebrokontoret.

Hur länge har du jobbat på IB?

Jadu… Ärligt talat minns jag inte riktigt – det känns som att jag alltid har funnits här!

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Det bästa är att hela tiden få positiv feedback och uppskattning från kollegorna! Ibland blir jag nästan generad över den genuina glädje mina kollegor visar mina insatser, men samtidigt ger jag dem lika mycket tillbaks och vi har en fantastisk sammanhållning!

mugg

 

 

 

 

Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 2 av 3)

Förra veckan skrev jag om hur du hittar drömjobbet genom att renodla vad du vill göra efter examen, och vad som är viktigt för just dig på en arbetsplats. Idag kommer ytterligare två tips som kan hjälpa dig på vägen, så du slipper ha ont i magen på söndagskvällen och leva enbart för helger och semestern. Eller för den delen tar din yrkeskarriär till nästa nivå – nöj dig inte med ett jobb som ”bara” känns okej, satsa på drömjobbet istället!

Fokusera på arbetsplatsen, inte tekniken

När jag började söka jobb var jag helt säker på att jag ville jobba med C#, .NET och webbutveckling. Jag var väldigt specifik i min plan, vilket gjorde att jag till en början var skeptisk till systemintegration, som jag har nämnt tidigare. Jag var till och med på en intervju hos ett annat företag, som rent teknikmässigt stämde mer överens med vad jag hade tänkt mig, men jag fick inte samma bra känsla i magen efter intervjun som efter den hos Integrationsbolaget. Detta gjorde att jag valde bort ett jobb med arbetsuppgifter som jag trodde skulle passa mig bättre, för ett jobb med en helt annan teknisk inriktning.

Det här kan låta som att det går emot det första tipset om att välja inriktning, men det första handlar snarare om att göra övergripande vägval om hur du vill att din karriär ska utvecklas och vad den ska leda till. Här menar jag att du inte bör vara låst i vilka tekniker du vill jobba med, eftersom du då kan missa drömarbetsplatsen bara för att de inte jobbar med x, y eller z. Min övergripande plan står fortfarande kvar; att börja med kodande och sedan ta mig an större ansvar i projekt, även om koden inte är C# och .NET utan främst SQL Server och BizTalk.

våg

Och jag ska erkänna en sak: i början av utbildningen hatade jag SQL. Jag tyckte det var otroligt svårt att få till rätt tankesätt och hade stora problem med att joina flera tabeller och att förstå hur aggregatfunktioner och nästlade underfrågor fungerade. Jag var helt säker på att jag aldrig skulle vilja jobba med databaser. Men under utbildningen och min tid som adjunkt fick jag bekanta mig mer med SQL, och i slutet av utbildningen började jag känna mig bekväm med databashantering. En av mina första, riktiga arbetsuppgifter blev sedan att göra om en lagrad procedur från en ny kravställning och ärligt talat – det var skitkul.

Det här är enligt mig det bästa tipset: lås inte in dig i specifika tekniker. Hitta en övergripande väg, men var sedan öppen för detaljerna. Det absolut viktigaste på en arbetsplats är inte om du kodar i Java eller C#, utan att du är på en plats där du trivs med människorna, värderingarna och rutinerna. Jag lovar att det inte är värt att jobba med ”rätt teknik” om allt annat på jobbet inte känns bra. Och kom ihåg: de flesta tekniker blir roliga när du kan dem.

Låt jobbet hitta dig

Det här tycker jag är ett jäkligt bra tips, men samtidigt det svåraste att kunna följa. För jag tror starkt att det är såhär: om någon eller några personer på en arbetsplats har träffat dig och läst ditt CV, och sedan anser att du skulle passa bra in i deras organisation så har de antagligen rätt. Det är lättare för dem att tillsammans se en individ som passar in, än det är för dig att få överblick över en organisation och avgöra om du passar in hos dem.

Puzzle-People

Hur gör man då för att få jobbet att hitta dig, istället för att behöva söka jobb? Det är inte helt lätt, och inget som görs i en handvändning sista veckan innan examen. Du måste odla kontakterna under hela studietiden och skapa ett nätverk av människor som känner dig i din studieroll, vilket troligtvis speglar hur du senare kommer bete dig i arbetslivet. Så, under studietiden bör du tänka på att:

 • Sköt dig under grupparbeten! Det finns människor vars namn jag har lagt på minnet för att slippa arbeta med dem i framtiden – de här som kommer för sent, inte gör sin del och bara glider med. Ingen vill jobba med en sådan person! Men gör du ett bra intryck kommer personer komma ihåg dig på ett bra sätt och kanske tänka på dig när det är dags för rekrytering.
 • Lär känna de du pluggar med! Var med på introduktionen, var aktiv på seminarier, plugga i grupp och ta den där tentaölen med kursarna. Ingen kommer att minnas dig om du aldrig var med.
 • Visa att du är grym! Försök ligga steget före, ställ frågor under föreläsningar och läs på ordentligt inför seminarierna. Om du pluggar på systemvetenskapliga programmet i Örebro finns det möjlighet att vara studenthandledare i de kurserna du tidigare läst, och det är en grymt bra erfarenhet, dels för att du lär känna personer som läser andra terminer men också för att du befäster dina kunskaper i programmering.
 • Var aktiv i din kårsektion! Förutom att det är en bra grej att ha på CV-t vidgar du ditt kontaktnät ytterligare och lär känna folk från andra ämnen på institutionen. IT-människor behövs i alla organisationer och kanske är det en ekonom som tipsar IT-avdelningen om ditt namn.

Under sista terminen, när det börjar bli dags att söka jobb, sprid ordet om att du är ute efter ett riktigt grymt företag att börja jobba hos. Ta inte första bästa erbjudande utan tänk till en extra gång och fråga: varför ska jag börja jobba hos er? Vad har ni att erbjuda mig? Du har en attraktiv utbildning med dig och en kompetens som är eftertraktad så våga ha is i magen!

Nästa vecka kommer de sista tipsen i den här serien, och de kommer bland annat handla om hur du ansöker till det där drömjobbet när du tror dig ha hittat det.

Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 1 av 3)

Har varit sjuk hela veckan så bloggen ligger lite efter, men jag lovar att komma ikapp med ett gäng matnyttiga inlägg framöver!

Jag har nu jobbat på Integrationsbolaget i drygt tre månader. Provanställningen är över och det har gått nästan ett halvår sedan jag skrev på anställningsavtalet. Det har varit spännande, ibland svårt och nervöst, men framförallt otroligt kul att börja arbeta efter flera år på universitetet. Jag känner att jag hittat helt rätt och därför tänkte jag dela med mig av mina tips till dig som står i startgroparna och ska börja söka jobb som IT-konsult. Det blev sex tips och jag har delat upp dem i tre inlägg. Här kommer det första två, som handlar om att ta reda på vad som är drömjobbet för dig.

Vilken väg vill du gå?

Om du som jag har läst systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet, eller motsvarande någon annanstans, har du säkert sett att det finns många olika aspekter på systemutveckling. Här gäller det att känna efter under de olika delkurserna: vilken väg vill du gå? Känner du att skolan är som roligast när du skriver kod? Eller vill du hellre jobba med kravhantering? Test? Affärsutveckling? Arkitektur? Projektledning?

crossroad

De flesta väljer kodvägen, och det är ofta det en börjar med som ny-exad, helt enkelt för att många andra yrkesroller kräver erfarenhet som programmerare, men alla gör inte det och det finns andra vägar att gå. Jag har haft kurskamrater som börjat jobba som kravanalytiker, testare, UX-designers och andra mer eller mindre svårdefinierade roller som inte har programmering som fokus.

Allt handlar om att försöka renodla vad du vill göra efter examen, så du vet vad du ska leta efter när det gäller drömjobbet. Jag bestämde mig ganska tidigt för hur min väg skulle se ut: jag vill börja med att skriva kod för att sedan utvecklas och ta mig an ”större” roller i projekt, arkitekt kanske, men jag vill alltid ha ena foten kvar i koden och inte tappa den delen av jobbet – för jag tycker den delen är förbannat rolig.

Vad är viktigt för dig i yrkeslivet?

Förutom att veta något om vilken typ av jobb du vill ha så behöver du också fundera på vad som är viktigt för dig i arbetslivet. Jag hade ett övergripande mål med mitt jobbsökande: att hitta ett jobb utan söndagsångest. Det här nämnde jag på anställningsintervjun med Integrationsbolaget och fick då motfrågan: vad ger dig söndagsångest då?

Det gjorde mig helt ställd: jag visste att jag ville ha ett jobb där måndag morgon inte kändes tung, men jag hade inte reflekterat över vad det faktiskt innebar. Efter en stunds funderade kom jag fram till att den största anledningen till söndagsångest hos mig är känslan av maktlöshet, av att inte kunna påverka min vardag. Detta kommer sig antagligen av att jag tidigare jobbat i en stor organisation i en annan bransch, med i princip noll möjligheter att påverka arbetet. Förutom möjlighet att påverka identifierade jag fyra pusselbitar som är viktiga för mig:

pussel

 • Fast lön, som inte är provisionsbaserad på antalet timmar man debiterar
 • Bra villkor för friskvård
 • Ordentligt pensionssparande (10 000 vuxenpoäng på denna?)
 • Möjlighet att styra arbetstiden och flexa i viss mån

Allt detta är förstås väldigt relativa värden, men jag tycker att jag har fått allt detta i jobbet jag har nu. Så, mitt tips är att ta en riktig funderare kring vad som är viktigt för dig, och kom ihåg att reda ut det från abstrakta värden till konkreta fakta som du kan kontrollera.

Ett bonustips:

Många IT-konsultbolag har inte något kollektivavtal, vilket gör att du kan få ganska dåliga arbetsvillkor om du har riktig otur. Jag tror inte det är vanligt, eftersom systemutvecklare är så pass heta på arbetsmarknaden och de flesta företag vill vara schyssta mot sina anställda. Enligt min erfarenhet så väljer man snarare bort kollektivavtalet för att kunna ge sina anställda bättre villkor, inte sämre, men tänk på att det enda som du har rätt till i de fallen är det som står i det anställningsavtal du har skrivit på. Läs igenom det noga och se till så att de grundläggande rättigheterna som semester, lön och villkor för övertidsersättning står med i detta.contract

Nästa vecka kommer ytterligare två tips! Har du några synpunkter eller åsikter kring det här inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Language: