« Hem

Bloggen presenterar: Martin Johansson

Godmorgon hörni! Då var det måndag igen och vi börjar även den här veckan med att presentera en medarbetare. Den här gången är det dags för en riktigt rutinerad utvecklare och integratör på Stockholmskontoret, nämligen…

Martin Johansson

martin

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Seniorkonsult, jobbar med systemutveckling och arkitektur inom .net, Biztalk, Sql Server och Azure.

Vad gör du om dagarna?

Just nu jobbar jag med att hjälpa en kund att dokumentera sina integrationer. Tidigare i år har jag jobbat med att fånga krav, designa och utveckla integrationer i ett större projekt åt en kund i energibranschen, från ax till limpa så att säga.

Hur länge har du jobbat på IB?

2 år, på Stockholmskontoret.

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Frihet under ansvar, trevliga kollegor och roliga uppdrag. Det är bra sammanhållning och högt i tak.

Trångbott på kontoret idag

Happy friday mina vänner! Ännu en vecka har svischat förbi och det är fredag igen! Det är inte vilken fredag som helst heller, utan idag är det dags för Integrationsbolagets årliga julbord! Dagen till ära har vi folk både från Oslo- och Stockholmskontoret hos oss och det är ovanligt trångbott här! Här bredvid mig sitter Martin som vanligtvis jobbar i Stockholm:

20151127_131828

Snett mitt emot mig har vi inga nyheter, här sitter Douglas som vanligt! Anledningen till att han ser lite bister ut är att han tyckte jag var creepy som helt plötsligt dök upp bakom skrivbordsväggen och tog kort på honom. Uppenbarligen gör man inte så. Förlåt Douglas! Men du vet hur det är, allt för bloggen!

20151127_131832

Här har vi ytterligare två långväga gäster – Hong (t.v) som de senaste månaderna har jobbat i Singapore, har kommit hem till Sverige för julbordet! Mitt emot honom har vi Niklas som jobbar på Stockholmskontoret men som är på väg mot nya äventyr:

20151127_131905

I vårt konferensrum har Norgekollegorna tagit plats! Till vänster sitter David och är mycket fokuserad och till höger har vi Villu, vars uppmärksamhet jag lyckades fånga:

20151127_131946

Vi har också myst till det med en fin brasa!

20151127_132004

Och ehm… ja, brasan buffrar. Det är inte helt enkelt att göra upp eld faktiskt!

Bloggen presenterar: Lena Padukova

Då var det dags att presentera ytterligare en medarbetare, och även denna vecka är det en person som ligger mig extra varmt om hjärtat! Det var nämligen hon som sålde in området systemintegration och fick mig intresserad av det. Hon är dessutom världens coolaste brud, så det är med glädje jag presenterar min kollega, vän och mentor…

Lena Padukova

lena

Foto: lephoto.se

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Jag leder Integrationsbolaget Norge.

Vad gör om dagarna?

Om dagarna har jag fullt upp! Förutom att vara platschef för Norge så är jag även ute i kunduppdrag som seniorkonsult. Just nu hjälper jag en organisation att få på plats en integrationslösning. De har tidigare inte haft någon integrationsstrategi, vilket har resulterat i ad-hoc integrationer som är svåra att överblicka och inte är effektiva eller robusta. Härligt att få vara med i processen från början till slut – göra analysarbetet, hjälpa kunden att välja integrationsplattformen, och vara med i implementationsprocessen. Så kan man se direkt hur lösningen ger nytta till organisationen, kostnader går ner, effektivitet och kvalitet går upp, och resultatet blir att både kunder, leverantörer och medarbetare blir nöjda.

Annars går mycket tid till rekrytering, försäljning, ekonomisk styrning, och annat arbete som hör till att leda firman. Det blir många möten med resten av ledningsgruppen i Integrationsbolaget, med kunder och partners, och med mina anställda. Resten av min vakna tid lägger jag på ett gäng aktiva hobbies.

Hur länge har du jobbat på IB?

Jag började på Integrationsbolaget 2012. Först jobbade jag på Stockholmskontoret, dels med att förbereda en möjlig expansion, men även med integrationsutveckling för en kund inom energibranschen. I 2013 flyttade jag till Oslo och började med Norgesatsningen, samtidigt som jag fortsatte med spännande konsultuppdrag, tex som ledare för integrationsgruppen för Tele2 Norge. Det har varit intensiva och spännande år!

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Jag gillar och uppskattar mina kollegor – tillsammans besitter vi en enorm kompetens inom systemintegration, samtidigt som det är väldigt trevligt, prestigelöst, och hjärtligt folk. Sedan gillar jag möjligheten att påverka och utveckla företaget.

 

 

Försenad fredagsblogg!

Jag började egentligen skriva det här inlägget i fredags, men arbetsveckan tog slut innan orden gjorde det, så jag återupptar inlägget sent denna måndagseftermiddag. Anledningen till att veckan tog slut fort i fredags är att jag var i Stockholm under dagen och arbetade hos mina kollegor mitt på Drottninggatan, för att sedan skriva en certifiering i SQL Server. Dagen började bra med en kaloristinn pepparkakslatte på Starbucks (måste ju passa på när en är i storstan) och sedan en lunch med Stockholmskollegorna på Kött- & Fiskbaren, ett mycket trevligt lunchställe precis runt hörnet från kontoret. Som vanligt var jag alldeles för upptagen med att äta för att komma ihåg att ta ett kort på maten, men Norge-kollegan Lena (som ni kommer få veta mer om senare i veckan) lyckades iaf ta en bild där jag och Johan sitter och arbetar hårt.

20151120_105149

Det var mycket trevligt att sitta på Stockholmskontoret och jobba en dag, men jag var som sagt inte bara där för nöjes skull, utan jag skrev även en certifiering i SQL Server.

Vadå certifiering?

Jag ska ta det från början: Microsoft erbjuder flera olika certifieringar inom de olika plattformarna och teknikerna de har, och som konsult är det väldigt bra att ha en sådan för att visa på pappret vilka kunskaper en har. Jag nämnde det i mitt tidigare inlägg när jag skrev om BizTalkkursen, när jag skulle skriva en certifiering som inte blev av, och jag bestämde mig ganska snart efter det för att skriva ett i databashantering istället, nämligen SQL Server. Själva titeln är MCSA (SQL Server), Microsoft Certified Solutions Associate, och den får man efter tre test med olika inriktning. I fredags klarade jag det första deltestet, Exam 70-461: Querying Microsoft SQL Server 2012, som fokuserar på själva utvecklarbiten av SQL Server – att skriva kod för att kommunicera med databasen helt enkelt.

Hur gör man då?

Det finns säkert flera olika vägar en kan gå för att skriva ett sådant här certifieringstest, men vi gör det genom bolaget Addskills, som även anordnar utbildningar inom olika områden. Det går att boka certifieringar via deras hemsida (men lär från mig och dubbelkolla med Microsoft så certifieringen fortfarande finns kvar…) och de verkar kosta från 1900 kr och uppåt. Jag åkte ut till deras lokaler i Kista (blå linje mot Akalla med tunnelbana, tar ca 20 min från centralen) och väl där måste man skriva in sig, visa legitimation, bli fotograferad, läsa igenom massor av regler och lämna ifrån sig alla sina tillhörigheter. Utom kläderna på kroppen då. Som tur är. He. Därefter följer en testadministratör med en in i ett litet rum där det finns små bås med datorer och administratören berättar att det finns en filmkamera i taket och att testet är övervakat. Sedan är det bara att klicka på en startknapp på skärmen och testet är igång!

Var det svårt?

Ärligt talat…. Ja. Det var faktiskt sjukt svårt. När jag var mitt inne i testet var jag nära att ge upp. Eller, jag hade redan gett upp hoppet och tänkte att det här går aaaaaaaldrig, med min allra gnälligaste röst. Men uppenbarligen hade jag lite mer flyt än jag trodde, för när testet var klart så var jag faktiskt godkänd (även om det var på håret…). Direkt när testet är klart så visas resultatet på skärmen, så ingen nervös väntan på något resultat i flera dagar eller veckor.

Vad ska jag tänka på om jag tar en certifiering?

I samband med att en skriver testet så förbinder en sig att inte berätta något om innehållet eller frågorna, så jag kan inte ge några specifika råd, men jag har några tips som jag tror kan vara bra att ha med sig:

  • Plugga! Det finns en hel del böcker kring de olika certifieringarna, sök på certifieringsnumret på ex Adlibris så kommer du säkert hitta något. En del går bara igenom teorin, men andra kommer med tips och råd kring hur själva examinationen går till.
  • Gör gärna olika förberedande test, men lita inte på att de speglar det riktiga testet! Jag hade en skiva med övningsfrågor som var släppt av Microsoft själva, men inte heller det var speciellt likt the real deal.
  • Läs igenom informationen kring varje test så du vet vilka delar du behöver kunna!
  • Var beredd på de olika typerna av frågor som kan komma. Här finns en lista på de olika frågeformaten.
  • Se till att vara mätt och utvilad! Det är inte tillåtet att ta med mat in i testsalen, och även om vissa test har schemalagda pauser är det inte alla som har det. Jag hade ingen sådan paus, och om en isf väljer att ändå ta en så tickar klockan vidare under tiden. Jag brukar vara ganska snabb men hade inte haft tid att pausa.

Sådär, nu har jag lärt er allt jag kan (och får) om certifieringar! Fredagen slutade sedan med Klubb Katushka på Norrlands nation i Uppsala, men det mina vänner, är en helt annan historia. ;)

Bloggen presenterar: Douglas Ingman

Den här veckans presentation handlar om en person som har en speciell plats i hjärtat! Vi pluggade tillsammans för ett par år sedan och det är tack vare honom som jag fick det här jobbet på Integrationsbolaget. Så, säg hej till…

Douglas Ingman

douglas

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Jag jobbar som förvaltningsledare och integrationsutvecklare på Integrationsbolaget mot våra olika förvaltningskunder. Jag är certifierad BizTalkutvecklare och arkitekt på Microsoftplattformen, jag kan därför i vissa projekt även få rollen som arkitekt.

Vad har du för arbetsuppgifter?

Mina arbetsuppgifter kan variera ganska mycket från dag till dag. Generellt sett så har jag alltid ett dagligt ansvar att följa upp och lösa incidenter som sker ute hos våra kunder. Utöver detta så ingår jag i olika nyutvecklingsprojekt av varierande karaktär där jag får olika ansvarsområden. Ibland så ingår jag i projekt som en ren utvecklarresurs och ibland så har jag en mer arkitektfokuserad roll.

Hur länge har du jobbat på IB?

Jag har jobbat på Integrationsbolaget i snart 3 år.

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Jag trivs väldigt bra med alla fina kollegor, vi har alltid roligt tillsammans vilket jag tror är en stor anledning till att jag trivs så bra på Integrationsbolaget. Som anställd på Integrationsbolaget så är det aldrig långt till beslutsfattarna vilket bidrar till att vi som anställda tillåts vara med och forma organisationen.

 

 

 

What if… allt går åt h*lvete?

Ja, vad händer om servern/servrarna som vår integrationsplattform BizTalk körs på brinner upp? Det vill vi ju helst inte tänka på. Jag menar, det är ju inte direkt troligt att det kommer hända! Vad är oddsen, de står ju säkert och bra där de står! Men… det var nog så de som skapade Titanic tänkte när de inte installerade tillräckligt med livbåtar för alla passagerare, och vi vet ju alla hur det gick, eller hur?

(Källa)

Jag tror människan är av naturen optimist. Inte alltid på individnivå, men som grupp tror jag att vi inte gärna vill tänka på det värsta som kan hända. Eller, rättelse: vi tänker nog en del på det och ryser vid tanken, men det är sällan vi funderar över det rationellt och gör en handlingsplan för hur vi ska agera om det skulle hända. Det finns till och med något som kallas ”optimism bias”, och som innebär att vi på ett mer eller mindre omedvetet plan tror att negativa händelser händer andra, men inte oss själva. Det kan göra att vi exempelvis inte skapar en backup plan för vår BizTalk miljö, om den skulle göra en Titanic…

Exploding-Computer-460x300

(Källa)

Varför sitter jag och funderar på det här då?

Jo, jag är nämligen delaktig i att skapa en guide till hur man gör en så kallad Disaster Recovery Plan (DRP) för BizTalk server. Det är i korta drag en plan för hur en kan återställa miljön om servern skulle krascha och produktionsmiljön går ner. Mina tidigare erfarenheter av backup är att lägga en fil i dropbox, och den recovery jag har gjort är att välja en fil att återställa i Word när ”programmet har utfört en förbjuden åtgärd och måste stängas ner”, så jag kan lova att det här är ett helt nytt område!

Jag har läst hela dagen idag och större delen av gårdagen och det finns väldigt mycket skrivet om detta, vilket inte direkt är en fördel eftersom det blir svårare att sålla ut vad som är viktigt och vad som är inaktuellt. Det finns också flera versioner av Biztalk att ta hänsyn till, samt ungefär 5342976 andra parametrar som spelar in, och ärligt talat har jag lite ont i huvudet just nu. Då är det tur att en har duktiga kollegor som leder arbetet!

Vi har, tack vare Alan Smith (som ledde BizTalk-kursen jag var på för några veckor sedan), två möjliga scenarion att utgå ifrån och som bestämmer vilken backup strategi som behövs. Om det räcker att sätta upp en ny, precis likadan miljö som fanns i produktionen, så behöver en ta vissa åtgärder för att kunna återskapa denna. Det kan dock vara så att BizTalk kör längre processer och att en då behöver återskapa det tillstånd som miljön befann sig i vid tidpunkten för kraschen, och då har en ett betydligt mer komplicerat jobb framför sig. Det jag håller på och läser in mig på just nu är vilka krav som krävs på backup-miljön och vilka konfigurationer som måste stämma överens för att en backup ska vara möjlig.

Att läsa kräver lugn och ro för min del, och därför har jag för första gången jobbat hemma idag. Det är en väldigt trevlig möjlighet i det här yrket och jag kan väl summera den här arbetsdagen som: produktiv, men lite tråkig. Skönt såklart att på morgonen kunna gå från sängen till datorn på typ tre minuter, men samtidigt blir man lite seg i knoppen av det. Känner mig ovanligt trött idag, och som sagt, lite smått uttråkad av att sitta ensam hemma hela dagen. Nu är iaf arbetsdagen slut och det börjar bli dags att ta av sig morgonrocken…

Bloggen presenterar: Therése Watz

Om måndagar vore ett djur skulle det vara en tjur som måste tas vid hornen! Det gör jag genom att fortsätta presentera mina kollegor, och den här veckan är det dags för en grym tjej, som för stunden är mammaledig, nämligen…

Therése Watz

Therese

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Jag är anställd som HR-ansvarig och administratör.

Vad gör du om dagarna?

Mina arbetsuppgifter består av aktivt HR-arbete för koncernen, löpande ekonomi- och bokföringsfrågor samt allmänna administrativa arbetsuppgifter.

Hur länge har du jobbat på IB?

Jag blev anställd på timmar i april 2013 och på heltid oktober 2013.

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Jag tycker IB är en bra arbetsgivare för att man ständigt får vara med och forma både sin egen roll men också verksamheten. Ledningen är lyhörd och om man har bra idéer tas dom tillvara på! Dessutom har vi väldigt roligt ihop och generösa anställningsförmåner.

”Equality is the soul of liberty; there is, in fact, no liberty without it”

Rubriken ovan är ett citat från Frances Wright, en författare som under första halvan av1800-talet kämpade för jämställdhet. Hon stred främst för slavarnas rättigheter och publicerade bland annat en långsiktig plan för hur slaveriet skulle avskaffas genom integration och utbildning. Idag känns den kampen inte lika aktuell – bara tanken på att hålla andra människor som slavar är för oss helt absurd och en oerhörd kränkning mot den fria viljan. Vi har kommit otroligt långt sedan dess, men ändå är Frances ord lika aktuella idag.

wright

(Bildkälla)

För såhär är det: samhället är inte jämställt. Alla människor har inte samma möjligheter och diskriminering sker hela tiden, mot rasifierade, mot funktionshindrade, mot överviktiga, mot kvinnor och för all del även män som inte faller inom ramarna för hur en man ”ska vara”. HTBQ-människor* har i alla tider varit en av de grupper som blivit orättvist särbehandlade och i Sverige var det inte förrän 1944 som homosexualitet blev lagligt. Sedan dess har rättigheterna för HBTQ-personer ökat och 2011 infördes ett förbud i grundlagen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. (Källa: RFSL)

Ett viktigt steg i att erkänna alla former av HBTQ som något normalt är Pride-festivalen, och enligt rykten var det i Örebro den allra första Pride-demonstrationen hölls år 1971. Den har funnits i sin nuvarande form, med tåget som huvudattraktion, sedan 2011 och det är med stolthet jag kan berätta att inför den femte festivalen finns Integrationsbolaget med som samarbetspartner!

 

IB_LogoByline_RGB_Original

 

heart

orebropride

 

Rent konkret betyder detta att jag tillsammans med Örebro Prides grymma grafiker Linda Pettersson kommer skapa nästa års hemsida, där ni kommer hitta all info ni behöver om festivalen. Det känns riktigt bra i magen att engagera sig i den här frågan, och ännu bättre känns det såklart när jag kan göra det via jobbet och tryggt veta att jag har alla mina kollegor med mig i detta. Ett aktivt arbete för jämställdhet är en av grundstenarna i företaget, och i vår personalhandbok har vi en jämställdhetspolicy där det bland annat står:

”Att alla ska behandlas lika oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, handikapp, ålder samt erfarenhet, livsstil, utbildning och familjesituation tycker vi på Integrationsbolaget är självklart.”

Ett samarbete Örebro Pride är ett klockrent exempel på hur vi realiserar detta och inte låter det vara tomma ord. Jag tror att Frances Wright hade blivit stolt om hon läst detta idag, och förhoppningsvis kan nästkommande generationer se tillbaks och förundras över att de här rättigheterna inte var självklara för alla, och hur långt mänskligheten har kommit.

*Homosexuella, Bisexuella, Trans- och Queerpersoner

Bloggen presenterar: Fredrik Mansfeld

Då var det dags för presentation nummer två i serien där jag introducerar er till mina kollegor. Ladies, gentlemen and all in between, I give you….

Fredrik Mansfeld

Fredrik

Vad är din roll på Integrationsbolaget?

Jag är seniorkonsult med tyngdpunkt på databas och BI. Jag är även delägare och bidrar med mina erfarenheter och mitt nätverk i sälj och rekrytering.

Vad gör du om dagarna?

Jag sitter just nu på uppdrag på Vattenfall AB där jag har det tekniska ansvaret för ett 30-tal mindre integrationer för deras elhandelsavdelning. Det är en del förvaltning och en del nyutveckling. I mitten på november ska jag till ett nytt uppdrag så en stor del av min tid just nu går åt till att lära upp min efterträdare. Det nya uppdraget är i en annan branch och med andra system, men det ska bli roligt att få byta miljö efter alla år på Vattenfall.

Hur länge har du jobbat på IB?

Jag har varit här i drygt fyra år nu, och var med när Stockholmskontoret startades.

Vad tycker du är bra med att jobba på IB?

Det bästa är sammanhållningen. Vi är väldigt olika allihop, på alla sätt, men det finns en genuin känsla av samhörighet. Jag tror att det är något man hela tiden  måste arbeta för. Det är inget man får gratis, särskilt inte på en konsultfirma där de flesta är ute på uppdrag hela tiden.

Language: